Translate

dinsdag 22 oktober 2013

Pasta - Salade

De handwerk-workshops bij Jeanet van Blij-dat-ik-brei zijn altijd geweldig leuke evenementen!
Afgelopen week zaterdag kwam Wieke van Keulen helemaal uit Haarlem om een workshop entrelac breien te geven! En 's middags was het open brei-café in Jeanet's winkel.
Tussen de middag hebben we gezellig samen gegeten (en natuurlijk ook heerlijk kunnen kletsen).
Helaas hebben we geen foto's kunnen nemen.
De Pasta – Salade (uit mijn repertoire van “Duitse recepten voor alle gelegenheden”) viel blijkbaar in de smaak. Hier dus het recept:

De hoeveelheid is voor “een feestje” – en in mijn versie zonder vis en vlees. Daardoor is deze salade ook geschikt voor BBQ feestjes, waar toch vaak veel vlees gegeten wordt.
Begin met de bereiding van de salade een avond voor het feestje.

500 g Fusilli of Spirelli pasta in ruim gezouten water “al dente” koken (de kooktijd volgens het pakje aanhouden, maar begin al twee minuten voor die tijd met proeven), afgieten en meteen laten schrikken in ijskoud water. “Al dente” betekent in dit geval dat de pasta echt maar net gaar is, of beter nog: bijna nog een beetje niet gaar.

In de tussentijd de volgende ingrediënten afgieten*, in blokjes snijden en in een grote kom doen:
1 pot augurken (zoet-zuur)
1 pot rode paprika (zoet-zuur)
1 blik ananas of twee blikjes mandarijnen
1 blikje erwten – deze moet je uiteraard niet in blokjes snijden :-)

* de marinade / vloeistof van de groenten en fruit bewaren (kan alles in een pot)

Het is handig als je voor de marinade een glazen maatbeker van ongeveer 1 liter inhoud hebt.

De marinade:
deze wordt door iedereen verschillend gemaakt, en daar ligt ook het grootste geheim.
Doe in de maatbeker (maar ga niet wegen of moeilijk doen)
½ pot mayonaise
2 flinke eetlepels (alt. 125-g-beker) zure room of crème fraiche of yoghurt of kwark (of nog meer mayonaise)
en vul dit op tot ongeveer 700 ml met de marinade-mix van de groente (je kan de mosterdzaadjes, dille en zo voort er uitzeven, maar dat hoeft niet). Bewaar wat je over hebt in een van de potjes.
Voeg toe:
1 theelepel scherpe mosterd
1 eetlepel suiker
zout en peper (best veel!)

goed mengen tot dat het zout en de suiker opgelost is. Proeven, en desnoods nog het een of andere toevoegen, tot dat de marinade een krachtige smaak heeft.

Tenslotte de pasta, groente-blokjes en marinade in een grote kom doen en mengen.
Keukenfolie er overheen en over nacht in de koelkast zetten.

De volgende ochtend de salade goed schudden en kijken of de marinade goed door de pasta is opgenomen. Als het al “droog” is kan je nu nog een beetje van de groente-marinade erbij doen.

Voor de decoratie kan je peterselie, tomaten-partjes en halve hard gekookte eieren gebruiken.

Mijn Duitse vriendin Martina van Maxima's Kostbarkeiten bracht laatst een heel leuk boekje voor mij mee:
“Mordsgouda” van Annette Birschel. De titel speelt met het woord “Mordsgaudi” – een uitdrukking in Beieren voor een enorm plezierig evenement. Een poging om met de gebruikelijke vooroordelen tussen Duitsers en Nederlanders op te ruimen.

Dus – om bij de wederzijdse vooroordelen te blijven ;-):
een “echte Duitse” pasta-salade kan natuurlijk niet zonder vlees. Als je dat wilt kan je ook nog Duitse “Fleischwurst” toevoegen, of plakjes bockworst, of wat je zelf lekker vindt. ;-)

In diesem Sinne: Guten Appetit! (eet smakelijk!)

En nog iets:  dit is maar een van honderden mogelijkheden om een pasta-salade te maken.
Voeg toe wat je lekker vindt, laat weg of vervang wat je niet lust, wees gewoon creatief!


2 opmerkingen:

  1. vielleicht probiere ich dein rezept aus . danke für die freundin . martina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk Johanna, dat recept wilde ik graag hebben, want naast de soep heb ik alleen maar pastasalade gegeten. Jammie, wat vond ik die lekker.
    Groet, Wieke

    BeantwoordenVerwijderen