De
handwerk-workshops bij Jeanet van Blij-dat-ik-brei zijn altijd
geweldig leuke evenementen!
Afgelopen
week zaterdag kwam Wieke van Keulen helemaal uit Haarlem om een
workshop entrelac breien te geven! En 's middags was het open
brei-café in Jeanet's winkel.
Tussen
de middag hebben we gezellig samen gegeten (en natuurlijk ook
heerlijk kunnen kletsen).
Helaas
hebben we geen foto's kunnen nemen.
De
Pasta – Salade (uit mijn repertoire van “Duitse recepten voor
alle gelegenheden”) viel blijkbaar in de smaak. Hier dus het
recept:
De
hoeveelheid is voor “een feestje” – en in mijn versie zonder
vis en vlees. Daardoor is deze salade ook geschikt voor BBQ feestjes,
waar toch vaak veel vlees gegeten wordt.
Begin met de bereiding van de salade een avond voor het feestje.
Begin met de bereiding van de salade een avond voor het feestje.
500
g Fusilli of Spirelli pasta in ruim gezouten
water “al dente” koken (de kooktijd volgens het pakje
aanhouden, maar begin al twee minuten voor die tijd met proeven),
afgieten en meteen laten schrikken in ijskoud water. “Al dente”
betekent in dit geval dat de pasta echt maar net gaar is, of beter
nog: bijna nog een beetje niet gaar.
In
de tussentijd de volgende ingrediënten afgieten*, in blokjes snijden
en in een grote kom doen:
1
pot augurken (zoet-zuur)
1
pot rode paprika (zoet-zuur)
1
blik ananas of twee blikjes
mandarijnen
1
blikje erwten – deze moet je uiteraard niet in blokjes
snijden :-)
*
de marinade / vloeistof van de groenten en fruit bewaren (kan alles
in een pot)
Het
is handig als je voor de marinade een glazen maatbeker van ongeveer 1
liter inhoud hebt.
De
marinade:
deze
wordt door iedereen verschillend gemaakt, en daar ligt ook het grootste
geheim.
Doe
in de maatbeker (maar ga niet wegen of moeilijk doen)
½
pot mayonaise
2
flinke eetlepels (alt. 125-g-beker) zure
room of crème
fraiche of yoghurt
of kwark (of
nog meer mayonaise)
en
vul dit op tot ongeveer 700 ml met de marinade-mix van de groente
(je kan de mosterdzaadjes, dille en zo voort er uitzeven, maar dat
hoeft niet). Bewaar wat je over hebt in een van de potjes.
Voeg
toe:
1
theelepel scherpe mosterd
1
eetlepel suiker
zout
en peper (best veel!)
goed
mengen tot dat het zout en de suiker opgelost is. Proeven, en
desnoods nog het een of andere toevoegen, tot dat de marinade een
krachtige smaak heeft.
Tenslotte
de pasta, groente-blokjes en marinade in een grote kom doen en
mengen.
Keukenfolie
er overheen en over nacht in de koelkast zetten.
De
volgende ochtend de salade goed schudden en kijken of de marinade
goed door de pasta is opgenomen. Als het al “droog” is kan je nu
nog een beetje van de groente-marinade erbij doen.
Voor
de decoratie kan je peterselie,
tomaten-partjes en
halve hard gekookte eieren
gebruiken.
Mijn
Duitse vriendin Martina van Maxima's Kostbarkeiten bracht laatst een heel leuk boekje voor mij mee:
“Mordsgouda”
van Annette Birschel. De titel speelt met het woord “Mordsgaudi”
– een uitdrukking in Beieren voor een enorm plezierig evenement.
Een poging om met de gebruikelijke vooroordelen tussen Duitsers en
Nederlanders op te ruimen.
Dus
– om bij de wederzijdse vooroordelen te blijven ;-):
een
“echte Duitse” pasta-salade kan natuurlijk niet zonder vlees. Als
je dat wilt kan je ook nog Duitse “Fleischwurst” toevoegen, of
plakjes bockworst, of wat je zelf lekker vindt. ;-)
In diesem Sinne: Guten Appetit! (eet
smakelijk!)
En nog iets: dit is maar een van honderden mogelijkheden om een pasta-salade te maken.
Voeg toe wat je lekker vindt, laat weg of vervang wat je niet lust, wees gewoon creatief!
En nog iets: dit is maar een van honderden mogelijkheden om een pasta-salade te maken.
Voeg toe wat je lekker vindt, laat weg of vervang wat je niet lust, wees gewoon creatief!
vielleicht probiere ich dein rezept aus . danke für die freundin . martina
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk Johanna, dat recept wilde ik graag hebben, want naast de soep heb ik alleen maar pastasalade gegeten. Jammie, wat vond ik die lekker.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Wieke