Translate

zondag 9 november 2014

Waarom niet?

Wie me een beetje kent weet, dat ik me niet graag aan patronen (of recepten) hou.
Of, als ik iets ga uitproberen, dat er een of ander kleinigheidje vervangen, weggelaten, of toegevoegd wordt.  Soms lukt het, en soms lukt ook niet, en soms maak ik het me zelf ook flink lastig met mijn idee├źn.  

En soms wil ik ook gewoon zelf iets verzinnen. 
Hoewel... soms denk ik ook dat op het gebied van handwerk alles ooit een keer bedacht is en dat het niet nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden. 
Want heel vaak betekent een "nieuw patroon" alleen maar, dat oude (of vergeten) patronen, vormen en handigheidjes op een slimme en vernieuwde manier opnieuw gecombineerd en met nieuwe materialen verwerkt worden. 

Hier wil ik een paar handigheidjes en basis-patronen voor eigen brei-avonturen verzamelen.

Bij het breien van het patroon voor de Nomad's Compass heb ik kennis mogen maken met Elizabeth Zimmermann en haar kijk op de brei-wereld.  Zij houdt van simpel, maar met een groot effect. 
Liefst niet averecht. Liefst geen (zichtbare) naden.
De wiskunde bij de berekening van de diameter / omtrek van een cirkel heeft haar ge├»nspireerd tot de "pi-shawl".  Je breit in het rond, maar zonder ingewikkelde berekeningen en zonder constant steken te tellen. Dat werkt ook voor de "half-pi shawl" - maar dan niet in het rond.

"I-cord" is ook zo een handigheidje. de "I" staat voor "idiot" - omdat het zo idioot eenvoudig is en een simpele en mooie manier is om een randje te maken. Hier is een filmpje hoe je daarmee netjes kunt afkanten. En wat ook leuk is: dit i-cord kan je ook langs de zijkanten van je breiwerk meebreien. Dan heb je niet zo een krul-effect als je tricot-steek breit. Hoe? Aan de rechter- en linkerkant van je breiwerk 3 steken meer opzetten (dit zijn dus 2 x 3 "kantsteken"). Altijd aan het einde van de naald deze drie steken niet breien, maar de draad naar de naar jou toewijzende kant brengen. Voor je werk, dus. Dan keren. en dan deze drie steken altijd recht breien. Niet te strak, gewoon eerst een beetje oefenen.

Om zelf iets te ontwerpen is het verstandig om eerst voor een basis-vorm te kiezen. De wereld bestaat niet alleen uit driehoeken en vierkanten! Bij Laylock heb ik twee "cheat-sheets" voor omslagdoeken gevonden, de basisvormen  en de vanuit het midden gebreide basisvormen .  Als je de link volgt kom je bij de pdf bestanden die kunt opslaan of uitprinten. Er is duidelijk aangegeven hoe vaak en op welke punten je moet meerderen, om tot de gewenste basis-vorm te komen.

Dan kan je met de vanuit het midden gebreide basisvormen nog verder gaan... met behulp van een Turkse of Oosterse opzet  kan je ook een ovaal of rechthoek vanuit het midden breien.
Stel je dit eens voor met een garen met een lang kleurverloop... of een lang kleurverloop in combinatie met een effen kleur...

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten