Translate

woensdag 22 juli 2015

Groot - Zacht - Kleurrijk

Soms heb je van die momenten...Ik merkte hem al op toen hij binnenkwam. Een blikvanger om de schouders van een dame, die duidelijk van handwerken houdt! Op weg naar mijn werk hoopte ik stilletjes, dat ik ze nog een keer zou tegenkomen...

En ja. Even later moest ik toch nog een privé vraag stellen... en na mijn dienst hebben wij weer ontmoet. Zij vertelde over haar omslagdoek met de strepen in vele prachtige kleuren. Een ontwerpster uit Scandinavië heeft hem verzonnen. En die prachtige kleuren horen bij het set van wol en patroon......
En dan mag je het patroon natuurlijk ook niet zo maar kopiëren of doorgeven...
Oh, wat een dilemma!
Dit is een patroon waarvoor ik met veel plezier een bedragje had neergelegd! Maar dan alleen voor het patroon, want wol en kleuren heb ik zelf. En het set zou meer dan 100 Euro's kosten (zonder de verzendkosten). Dat is toch behoorlijk...

Gedachten op een zijspoor:
Beste ontwerpers! Ik snap dat jullie een kunstzinnige idee hebben. Ik snap dat jullie een beeld voor ogen hebben en graag willen dat jullie idee zichtbaar en herkenbaar blijft. Ik snap ook dat jullie liever een compleet pakketje willen verkopen, dan een bestandje. Ik snap het probleem, dat jullie prachtige ontwerpen met andere garens misschien niet werken of niet uitkomen. Ik snap dat het dan een risico is: voor jullie goede naam, en voor mij als ik van mezelf teleurgesteld ben als het er niet uitziet.  Ik snap dat jullie naar een bepaalde exclusiviteit en kwaliteits-controle streven.
Beste ontwerpers! Ik wil jullie werk niet ondermijnen. Ik wil niet jullie werk stelen, Ik wil niet bewijzen dat ik het beter kan (want dat kan ik niet!). Ik wil jullie idee niet "verbeteren" (want jullie ideeën zijn al prachtig!).
Ik wil alleen de vrijheid hebben om een klein beetje mijn eigen draai aan jullie patroon te geven.
Als het mis gaat, dan is het mijn risico. Het is niet de "schuld" van jullie patroon!

Beste ontwerpster! Je hebt een prachtig patroon verzonnen! Ik ben er weg van! Dat is iets, wat ik dolgraag zal willen breien!


In de tussentijd lag het prachtstuk al op de tafel. Waar begin je dan? Moet je veel mazen? (Nee! Alleen die 3 cm, en die 3 cm! Hier brei je samen met drie naalden.) Is dat een Oosterse opzet? (Nee, hier kant je af met drie naalden!) De hoeken? Elke heengaande naald 2 steken minderen. Uitzonderingen:  geen. 

Jullie raden het al... mijn fantasie sloeg op hol. Jeanet van  Atelier Jaffari - Blij dat ik brei heeft Aade Long garen, met een hééél  lange kleurverloop. Prachtige kleuren uit een streng. Dat zou prachtig uitzien met dit patroon! 

Handwerksters hebben vaak ook aan een woord genoeg. Heb je papier en pen, en een mobiel met camera?  Een knipoog. Dan ga ik nog eventjes voor een kwartiertje weg...

Wil je mee gaan op de ontdekkingsreis naar een patroon? 

Je begint dus met het gedeelte midden achter, aan de lange kant. Je breit heen en weer, en er wordt in het midden in de heengaande naald steeds 2 steken geminderd.  
Handig, de naalden worden dus steeds korter. En: laten wij voor het gemak in ribbels tellen - dat is dus 1 naald heen + 1 naald terug = 1 ribbel. 

De omranding (de contrastkleur) is altijd 9 ribbels. En midden achter brei je 80 ribbels in kleuren, voor dat je afsluit met 9 ribbels als omranding. Een mindering van 196  steken ( per ribbel 2 steken geminderd: 9 + 80 + 9 = 98 ribbels,  98 ribbels x 2 = 196 steken).

Maar voor dat wij kunnen beginnen laten we naar de wol kijken.
Mijn strengen zijn donkerblauw, rond 190 gram.
En een kleurverloop met lichtblauw, grijs-blauw en smaragd groen, twee strengen van rond 190 gram per stuk.
Het omslagdoek heeft drie delen.
Van de donkerblauwe wol maak ik met een bollenwinder drie bollen ("cakes") van  60 - 70 gram per stuk.
En van de wol met kleurverloop maak ik zes bollen, waarbij ik er op let dat de kleurverlopen gelijkmatig verdeeld zijn.

En hier ligt ook meteen de uitdaging van dit project:
Jouw omslagdoek zal met grote waarschijnlijkheid niet zo uitzien als die van mij.
Je zult in de kleuren van jouw streng en bolletjes moeten induiken en een beeld ervan krijgen hoe de kleuren zullen werken. En om het evenwicht van de kleuren goed in balans te houden zal je een aantal ribbels moeten tellen. Dat is de grootste uitdaging: evenwicht, balans.

Tip 1:  maak een label en noteer steeds hoeveel gram er nog op je bol zitten. Op die manier kan je je wol-voorraad en de kleuren optimaal benutten.
Tip 2:  gebruik de tekening om met kleurpotloden de kleurverloop aan te geven. Houd er rekening mee dat de naalden aan de lange kant meer steken hebben en de kleurstrepen daardoor smaller zijn dan aan de korte kant.
Belangrijk: verdeel midden achter tussen de 80 ribbels van de hoofdkleur nog 12 - 15 ribbels van de contrastkleur, anders kom je straks niet uit. 

De kantsteek maak ik zoals ik hem van mijn grootmoeder geleerd heb: de draad voor de laatste steek halen, de laatste steek ongebreid afhalen. Het werk keren en de eerste steek re breien. 
Ik denk dat is ongeveer het zelfde als "de laatste steek averecht breien en de eerste steek afhalen".
Als er maar een mooie "ketting" van V-'tjes aan de zijkant ontstaat, want hier worden straks de voorpanden aangezet. 
Laten wij beginnen.

Zet 250 steken op met de contrast-kleur (donkerblauw), naald 3,5 mm. Ik kies voor een losse gehaakte opzet.
De eerste en de laatste st zijn de kantsteken (ze tellen wel mee bij de opzet, maar niet in de tekening).
Plaats een steken-marker (M) halverwege.
In de eerste (= heengaande)  naald wordt geminderd: voor de M: 2 re samenbreien, achter de M: 1 re afhalen, 1 re, de afgehaalde st overtrekken. In de tweede (= teruggaande) naald worden alle st re gebreid. Er is een ribbel aan de voorkant. Deze twee naalden steeds herhalen.
Als er 9 ribbels zijn verder breien met de hoofdkleur (80 ribbels), en eindigen met 9 ribbels in de contrast-kleur.
Alle steken afkanten met "Jeny's Surprisingly Stretchy Bind-Off"

Kijk nu weer even naar de wol-voorraad.
Misschien heb je van de eerste bol van de contrastkleur nog een beetje over. Dat kan je later nog gebruiken.
Als je de twee voorpanden ongeveer gelijk wilt hebben dan verdeel je de voorraad gelijkmatig en leg je de wol alvast op de goede volgorde. Je werkt van buiten naar binnen.
Ervan uitgaand dat je twee even grote bollen van de contrastkleur hebt, kan je in het hoofdkleur-gedeelte de rest van de eerste bol nog naar eigen inzicht opmaken (op de foto met de vier steken tussen de markers zijn dat de drie strepen bij de grijs-blauwe kleur).

nog vier steken tussen de markers -
dus nog een ribbel te gaan! 

Begin met het rechter voorpand en werk met naald 3,0 mm / 120 cm met de contrast-kleur.
Dat was een tip van mijn vriendin: werk de voorpanden met een halve naald kleiner.
Dit heb ik gewoon gedaan, dit soort tips krijg je niet voor niets.
Achteraf denk ik, dat anders het breisel zou gaan bobbelen.
Kijk nu naar de tekening van het achterpand waar de A is.
Neem uit de rechterkant van het achterpand - beginnend bij A (= tussen de contrast- en de hoofdkleur) - uit elke ribbel een steek op (89 st) (tot AA), en zet vervolgens nog 151 steken op.
Plaats een stekenmarker MB (=marker hoek B) en zet 88 steken op.
Plaats een stekenmarker MC (=marker hoek C) en zet 248 steken op.
Plaats een stekenmarker MD (=marker hoek D) en zet 88 steken op.
Keer, en brei alle steken recht.
Vanaf nu worden bij elke stekenmarker in de heengaande naald (aan de voorkant) weer steeds  2 st geminderd zoals bij het achterpand.

Als 9 ribbels gebreid zijn wissel je naar de hoofdkleur en brei je verder in ribbelsteek, waarbij je doorgaat met de minderingen bij B en C. Bij de stekenmarker D stoppen, en de laatste 80 steken stil leggen (gebruik een 40 cm rondbreinaald, of een stekenhouder - model "heel grote veiligheidsspeld")
Brei terug. Ga door, waarbij in de heengaande naald voor en achter de stekenmarker geminderd wordt, en in de teruggaande naald alle steken re gebreid worden. Eindigen met de teruggaande naald als er nog twee steken tussen de markers B en C over zijn. 

Verdeel nu de steken op de twee naalden van de rondbreinaald, waarbij het koord in een lus tussen de stekenmarkers B en C ligt. Werk aan de achterkant van je werk, en gebruik de "Three-Needle-bind-Off" - al dan niet gecombineerd met "Jeny's Surprisingly Stretchy Bind-Off" . Niet schrikken, het is absoluut niet ingewikkeld, en de video's zijn ook zonder tekst duidelijk. Als je niet wilt combineren, gebruik dan beter een breinaald 3,5 mm of 4,0 mm als 3e naald. 

Troubleshooting:
Ik was onzeker of ik de opzet-steken goed geteld en berekend had.
Als er nog 6 steken tussen de stekenmarkers waren heb ik de steken geteld. 
Stel dat er een steek verschil is: ga niet de fout zoeken,  maar brei aan deze kant ergens stiekem twee steken samen - maar doe dat niet in de hoeken

Nu dat "flapje"nog wegwerken. Er wordt weer de "Three-Needle-Bind-Off" gebruikt.
Haal uit elke ribbel aan de zijkant een steek op - beginnend bij A: 9 contrastkleur + 35 hoofdkleur + 1  uit de middelnaad + 35 hoofdkleur = 80 steken. Zet vervolgens de 80 stil gelegde steken op de andere helft van de rondbreinaald en kant deze samen af. 

Nu is er nog maar een heel klein stukje over wat gemaasd moet worden: tussen A en E. Als dit gedaan is, dan is deze kant af. 

Het linker voorpand is in principe het zelfde als het rechter voorpand, alleen gespiegeld. 

Je begint in de contrastkleur met de opzet bij F: 88 st - MG (=marker hoek G) - 248 st - MH (=marker hoek H) - 88 st - MI (=marker hoek I) - 151 st - verder bij punt II van het achterpand 89 steken uit elke ribbel ophalen tot aan punt K (vergelijk met de tekening van het achterpand, dit is tussen de contrast - en de hoofdkleur
Keer, brei alle steken recht.
Vanaf nu worden bij elke stekenmarker in de heengaande naald (op de voorkant) weer steeds  2 st geminderd.

                                         


Als je 9 ribbels met de contrastkleur gebreid hebt zet je de eerste 80 steken (F - G) op een stekenhouder of op een 40 cm rondbreinaald. Haal de stekenmarker MG weg en brei verder met de hoofdkleur, zoals bij de rechter kant. Ook de afwerking is hetzelfde. 

Omdat ik ook niet precies wist hoeveel garen ik zou gebruiken heb ik de volgorde van mijn werk veranderd:
als het pand midden achter af was, heb ik eerst het donkerblauwe gedeelde - de randen - rechts en links gebreid. De steken van een kant heb ik laten rusten op een koord van mijn verwisselbare rondbreinaalden, waar altijd twee eindstukken mee geleverd worden. Dat vond ik erg prettig. 
Zo een koord is niet zo duur, en je hoeft alleen de brei-punten er aan te schroeven om verder te breien. 
Wat nu aan donkerblauw garen over was kon ik dus in tweeën delen (wel een stukje over laten voor het afwerken) en als contrast samen met de hoofdkleur verwerken.

Nog een woord van waarschuwing: ik brei echt heel erg strak. Ik heb uiteindelijk 500 gram wol gebruikt. Maar zodra je wat "normaler" breit, zal je ongetwijfeld meer verbruiken. 

Ik moet zeggen, ik heb van dit project ontzettend genoten. De kleuren, en de steeds korter wordende toeren hebben er voor gezorgd dat het nooit saai werd. En de Aade Long wol - die in het begin een beetje kriebelig voelde - werd steeds zachter. Een afsluitend badje in water met een scheutje Eucalan heeft het breiwerk ook nog verzacht. Ik denk, met de tijd zal hij een klein beetje gaan vervilten. En dat zou ik helemaal niet erg vinden. 
Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het tot stand komen van dit project!   :-)


6 opmerkingen:

 1. vielen lieben dank für die tolle erklärung des wunderschönen tuches, ich hoffe ich habe alles richtig verstanden in der deutschen übersetzung. werde es sicher versuchen ist einfach zu schön.
  lg elfriede

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ich freue mich, daß es Dir gefällt! Bei Unklarheiten helfe ich gerne! LG, Jo

   Verwijderen
 2. Jeetje Johanna .. prachtige sjaal .. ben helemaal verliefd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel Charlotte! Het zit vooral in de kleuren, de rest is recht breien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen