Het wordt nu zo een beetje een gewoonte dat na een Breicafé bij Jeanet van Blij dat ik brei op mijn logje een recept verschijnt.
Deze keer is het een verwennerij voor mensen die van chocolade houden.
In Nederland wordt dit idee voor een koude, ongebakken cake ook wel eens een "Arretjescake" genoemd.
Wat is nou het verschil?
In plaats van een mengsel van vetten, rauwe eieren, suiker en cacaopoeder gebruik ik chocolade.
En slagroom.
Alles wat Sonja B. linea recta in de prullenbak verbant gaat bij mij (ook linea recta) in deze cake.
:-)
Wie nu al de zachte rolletjes op de heupen (en elders) ziet aankomen mag nu stoppen met lezen.
(jawel: nu, echt!)
Te laat!
Jullie zijn er nog. Mooi! :-)
Een avond voor het feestje gaan we beginnen.
1. de voorbereiding van de vorm is simpel: een vierkant brownie-blik van ca. 25 cm aan de binnenkant kruislings met twee vellen plastic keukenfolie (cling film) bekleden. Laat aan alle vier kanten 20 cm folie overhangen.
2. Het smelten van de chocolade is ook niet echt ingewikkeld: we werken "au bain Marie", d.w.z. dat in een pan kokend water is, en in een grotere kom op de pan met kokend water (over de stoom van het water) de ingrediënten verwarmd en gesmolten worden.
Ik heb gebruikt:
200 g melkchocolade
150 g pure chocolade
350 g slagroom
25 g kokosolie (* kan je eventueel vervangen met cacaoboter of achterwege laten)
lekker en rustig blijven roeren, niet te warm laten worden, anders gaat de massa schiften en klonteren.
Nice & easy does it!
Neem de kom van de pan en zet hem aan de kant.
Nu de koekjes.
200 - 300 g Maria koekjes en
260 g Bastogne koekjes in stukjes hakken en met kruimels en al met de chocolademassa mengen.
Dat is alleen maar een suggestie. 500 g - 600 g Maria koekjes is ook goed.
Dit mengsel gaat nu in de brownie-vorm. Goed aandrukken dat er geen luchtbellen ontstaan, de folie dicht vouwen en in de koelkast zetten.
Dit ziet er al machtig lekker uit, maar een topping maakt het nog af:
Dus nog even een bain Marie met 150 g chocolade en 150 g slagroom.
Deze gaat over nacht afgedekt in de koelkast om te rusten.
'S morgens wordt dit even (!) opgeklopt. Wel opletten: te lang geklopt en het gaat schiften!
Vooral witte chocolade is er erg gevoelig voor...
Dit komt dus nog boven op de koekjes-massa (nadat je de folie even hebt verwijderd).
Weer terug in de koelkast zetten, en 's middags is hij klaar voor bij de koffie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten